Portekiz için başvuru yapacak olan üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye’ de oturum izinlerinin olması gerekmektedir. Turistik vize ile gelen kişilerin başvurusu Türkiye’ de yapılmamaktadır. Portekiz Vize Başvuru esnasında mutlaka ikamet oturum kartları gerekmektedir. Oturumu bulunmayan Irak ve Suriye vatandaşları Direk olarak konsolosluğa gitmek durumundadırlar.
Portekiz Turistik vize ile gelen kişilerin başvurusu Türkiye’ de yapılmamaktadır. Başvuru esnasında mutlaka ikamet oturum kartları gerekmektedir. Oturumu bulunmayan Irak ve Suriye vatandaşları Direk olarak konsolosluğa gitmek durumundadırlar. Suriye vatandaşı olan kişiler, Türkiye’den başvuru yapabilmektedirler. Bunun için öncelikle Türkiye’ de oturumlarını olduğunu kanıtlayan belgeleri gerekmektedir. Türkiye’ de çalışıyorsanız güncel evrak listesini tamamlamanız gerekmektedir. Çalışanlar, İş verenler, Emekliler, Öğrenciler için evraklar ayrılmaktadır. Diğer gerekli evraklar tarafımızdan eksiksiz ve düzenli şekilde hazırlanıp başvurunuz için randevu oluşturulup dosyanız teslim edilecektir. Irak vatandaşı olan kişiler, Türkiye’ den başvuru yapabilmektedirler. Bunun için öncelikle Türkiye’ de oturumlarını olduğunu kanıtlayan belgeleri gerekmektedir.
Türkiye’ de çalışıyorsanız güncel evrak listesini tamamlamanız gerekmektedir. Çalışanlar, İş verenler, Emekliler, Öğrenciler için evraklar ayrılmaktadır. Diğer gerekli evraklar tarafımızdan eksiksiz ve düzenli şekilde hazırlanıp başvurunuz için randevu oluşturulup dosyanız teslim edilecektir. Çalışanlar için Antetli kağıt veya kaşe ve imzalı kağıda işveren tarafından veya yetkili kişi tarafından izin onayı olduğuna dair dilekçe. (Örneği tarafımızdan sağlanacaktır.)Şirket yetkilisi imza sirküleri. Şirketin 6 ayı aşmamış faaliyet belgesi, oda kayıt sureti Ticaret sicil gazetesi kopyası ve ya fotokopisi Güncel vergi levhası fotokopisi, İşe giriş bildirgesi ( E – devletten uzun barkodlu) Hizmet dökümü (E – devletten kare barkodlu veya SGK’ dan alınan belge) Son 3 aylık maaş bordrosu (İş yerinden alınmalı ve kaşeli imzalı olmalı) Maaşı elden alıyor ise maaşı elden alındığına dair şirket yetkilisi tarafından imzalı kaşeli dilekçe olması Ekonomik durumunu gösteren son 3 ay’ a ait banka hesap hareketleri ve bakiyeli (banka ıslak imzalı, kaşeli ve sirküleri olmalı) hesap dökümü gerekmektedir.
İş verenler için Şirket antetli kağıdına veya kaşeli imzalı kağıda seyahat planını açıklayan dilekçe. İş yerinin imza sirküleri veya beyannamesi Bağlı bulunduğu odadan oda kayıt belgesi Ticaret sicil gazetesi kopyası veya fotokopisi ( şirket ortaklığı ya da sahibinin ismi mutlaka ismi geçmelidir.) Güncel vergi levhası fotokopisi 4B hizmet dökümü ( E – devletten alınabilir kare barkodlu veya SGK’ dan alınabilir) Ekonomik durumu gösteren banka hesap hareketleri son 3 aylık olmalı ve bakiyeli olması gerekmektedir, banka tarafından ıslak imzalı kaşeli ve sirküleri mutlaka olmalıdır. 1 haftayı geçmemelidir, güncel olmalıdır İş veren aynı zamanda emekli ise son 3 aylık emekli maaşını aldığı bankadan döküm almalıdır. Öğrenciler için E – devlet üzerinden alınan öğrenci belgesi barkodlu olarak. Sponsor olacak kişi birinci dereceden akraba olması gerekmektedir. anne baba gibi)
Eğer farklı bir akraba sponsor olacaksa (abi, abla, hala, dede..) noterden alınmış tüm masrafların karşılanacağına dair taahhütname Sponsora ait dilekçe ( tarafımızdan sağlanacaktır.) Çalışmayanlar için Sponsor dilekçesi Yeni mezunlar için diploma ya da E – devletten alınan mezuniyet belgesi Daha önce çalışmış ise o işten çıkış belgesi.
Portekiz Vizesi
Portekiz’e seyahat edecek Türk vatandaşları Hususi (Yeşil), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri) pasaportlarından birini sahip değilse seyahat amaçları ne olursa olsun vize başvurusunda bulunmak zorundadırlar. Hususi (Yeşil), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri) pasaportları ile seyahat edecek kişiler 180 gün içerisinde maksimum 90 günlük ziyaretleri için vizeden muaftırlar.
Portekiz Vizesi 2022
Portekiz’e yapacağınız seyahatlerde seyahat amacına uygun Portekiz vizesi almanız gerekmektedir. Vizesiz olarak Portekiz’e giriş yapılamasına izin verilmez. Portekiz vizeleri Schengen vizesi ve Portekiz ulusal vizesi olarak farklılık göstermektedir. Portekiz Schengen vizesi 90 günden fazla olmayan Portekiz seyahatleri için verilirken, Portekiz ulusal vizesi 90 günü aşan Portekiz seyahatleri için verilmektedir.
Portekiz Schengen vizeleri turistik, ticari vize, transit, aile ziyareti vizesi, Portekiz şoför vizesi gibi vize türleridir. Portekiz ulusal vize türleri ise; Portekiz aile birleşimi izni, çalışma izni vizesi, Portekiz oturum izni vizesi, eğitim vizesi, Portekiz erasmus vizesi gibi vize türleridir.
Portekiz’e yapacağınız kısa süreli seyahatler için yani Schengen vizesi için, vize başvurularınızı Portekiz vize başvuru merkezleri aracılığı ile yapmanız gerekmektedir. Schengen vizesi, vize sahiplerine vize süresi boyunca istedikleri Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkı sağlamaktadır. Ancak ilk girişin Portekiz üzerinden yapılması gerekmektedir. Portekiz ulusal vize başvuruları ise Portekiz Ankara Büyükelçiliği’ne yapılmalıdır.
Kısa süreli Portekiz vize başvuruları 7 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Portekiz ulusal vize başvurularının sonuçlanması ise 30 günü bulabilmektedir. Vize başvurularını değerlendirme yetkisi Portekiz Ankara Büyükelçiliği’ne ve Portekiz İstanbul Başkonsolosluğu’na aittir.
Portekiz Vize İşlemleri
Portekiz vize işlemleri Portekiz Konsolosluğu ve Portekiz Elçiliği tarafından yürütülmektedir aynı zamanda vize işlemlerinde tüm yetki yine Portekiz Konsolosluğu ve Portekiz Elçiliğine aittir. Ancak, kişiler başvurularını Portekiz temsilciliklerinin yetkilendirdiği firmalar ya da acenteler aracılığıyla da yapabilirler.
Portekiz vize işlemleri sırasında Portekiz temsilciliği seyahat içeriğinize göre ek evrak talebinde bulunabilir. Portekiz vize işlemleri sonucunda Portekiz vize ücreti iadesi olmadığından başvuru sahiplerinin bu süreçte titiz davranmaları ya da uzman kişilerden yardım almaları tavsiye edilir.
Kişilerin Portekiz vize işlemleri ortalama 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.
Portekiz Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Portekiz vizesinin çıkış süresi, sunulan evrakların tamamlanması, Portekiz Konsolosluklarının yoğun olduğu günlere ve başvurulan vize türüne göre değişiklik göstermektedir. “Portekiz vizesi kaç günde çıkar?” sorusunun cevabını merak eden kişilere, işlemler normal seyrinde ilerlerse 10-15 iş günü içinde sonuçlanacağı söylenebilir. Öngörülen süreye, resmi tatiller, Konsoloslukların yoğun olduğu günler, hafta sonları ve Konsoloslukların ek belge talep ettiği durumlar dâhil değildir. Vize çıkış süresi yalnızca Portekiz Konsolosluklarının inisiyatifindedir ve bu nedenle bazı durumlarda vizenin çıkış süresi uzayıp, kısalabilmektedir. Ayrıntılı inceleme talep edilen durumlarda vizenin çıkış süresi ortalama olarak 30 iş gününe tekâmül etmektedir. Olağanüstü durumlar söz konusu olduğunda ise bu süre 60 güne ulaşmaktadır.
Portekiz Konsoloslukları, gerekli gördüğü durumlarda, seyahat edecek kişilerden ek evrak talep edebilmektedir. Ek evrakların tamamlanması, gönderilmesi ve düzenlenmesi ise ek bir süreye ihtiyaç duyulur. Geçen bu süre, öngörülen vize çıkış süresine dâhil olmayıp, vizenin çıkış süresini uzatabilmektedir. Bu nedenle bu gibi olası durumlar göz önüne alınarak vize başvurularının seyahat tarihinden en fazla 3 ay en az 15 gün öncesinde yapılması gerekmektedir. Vize işlemlerinin uzadığı ve pasaportun başka bir seyahat için gerekli olduğu durumlarda, Konsolosluklara hitaben durumu anlatan bir dilekçe yazılmalıdır.
Portekiz Vize Başvurusu
Portekiz vize başvurusu yapacak kişiler unutmamalıdır ki seyahat amaçları ve süreleri vize Portekiz vize türünü ve Portekiz vize işlemlerini etkileyeceğinden doğru şekilde beyanda bulunmaları gerekmektedir.
Portekiz vize işlemleri için gerekli evrakların doğru şekilde hazırlanabilmesi adına kişiler Portekiz dış temsilcilikleri tarafından yetki verilmiş başvuru merkezleri ya da yetkili seyahat acenteleri ile görüşebilirler.
Pasaport iadeleri kendi aracılığınız veya yerinize pasaportunuzu alması için birini vekil olarak gösterebilmektesiniz. Pasaportunuz başvuru noktasına ulaştığında size bilgi SMS veya e-mail göndermektedirler. Başvuru esnasında pasaportunuzun iadesini eve kargo istetebilirsiniz, böyle bir hizmette mevcuttur başvuru noktası ekstra ücret olarak talep etmektedir. Başvuruları aracılığımızla yapıyor olursanız vekâletname alıp siz tekrar zahmet etmeden adınıza alıp My Vize Ofislerimizden alabilirsiniz veya ücretsiz kargo olarak gönderebiliriz.
Başvuru karar süresi ortalama olarak 7 ile 14 gün arasında sonuçlanma sonucunda bu işlem gerçekleşmektedir. Portekiz Ankara Büyükelçilik işlemleri olarak sadece D vizesi olarak işlem almaktadır. Ulusal vize olarak değerlendirilir, 90 gün ve üzerini kapsamaktadır, bu vize türü. Bunlar çalışma izni, eğitim(üniversite, yüksek lisans, doktora gibi) ve aile birleşimi gibi durumlardır. Bu başvuruların tamamı D vize tipi olarak değerlendirilir. Öncelikle işlemlere başlamadan randevu oluşturmak gerekmektedir. Randevunuzu sizin hangi gün müsaitseniz o güne almamız mümkündür başvuru noktasının takviminde boşluk var ise ve aynı zaman da saat olarak da sizin özellikle istediğiniz saat var ise o tarih ve saati ayarlayabilmekteyiz. Yaz aylarında konsolosluk da yoğunluk yaşandığından dolayı işleminiz uzayabilir, gidiş tarihinizden ortalama olarak 2 ay öncesinden başvuru yapılması daha sağlıklı olacaktır vizenizin yetişmesi açısından. Gerekli evrakları tarafımızdan size gönderilecektir, bu kişisel evraklar eksiksiz ve tam olmasına dikkat etmenizde yarar vardır. Gerekli diğer evrak işlemleri tarafımızdan tamamlanacaktır. Dilekçeleriniz ve formunuz eksiksiz bilgi verilerek doldurulmaktadır.
Evraklarınızı düzgün sırasına uygun olarak hazırlayıp sunmaktayız. Schengen ülkelerinde başvuru da çok önem vermektedirler. Pasaport sürenizin son 1 yıllık olması gerekmektedir minimum olarak, son 6 ay geçerliliği olan pasaportlar değerlendirilmemektedir. Tavsiyemiz geçerlilik süresi uzun olan pasaportla başvuru yapılması daha yararlı olacaktır sizin açınızdan. Aynı zaman da seyahat sağlık sigortanız tarafımızdan tamamlanmaktadır. 30.000 Euro teminatlı olma zorunluluğu vardır yurt dışı seyahat sağlık sigortanızın. Aynı zamanda D tipi vizelerde sadece Türkiye’ de yapılan seyahat sağlık sigortaları yeterli olmamaktadır, Portekiz de de yapılması gerekmektedir. Portekiz vize başvurusu için öncelikle pasaportunuz gerekmektedir.
Pasaportunuz sayesinde sizin için randevu sisteminden randevu almaktayız. Randevunuzu oluşturmak için özellikle istediğiniz tarih var ise o tarihe randevunuzu oluşturmaktayız, tarihi belirlerken istediğiniz saat var ise o saate oluşturup sizin müsait olup olmamanıza göre almaktayız. Randevu sisteminden tamamladıktan sonra size gönderdiğimiz bilgi formunu eksiksiz doldurmuş olmanız gerekmektedir ve aynı şekilde size göndermiş olduğumuz gerekli evrak listesini eksiksiz bize kargo göndermiş ya da ofisimize getirmeniz gerekmektedir. Randevu tarihinize kadar gerekli olan diğer işlemleri tarafımızdan sağlanmaktadır. Randevu tarihinde ve saatinde evrak dosyanızı eksiksiz tam hazırlanmış şekilde teslim etmektesiniz. Randevu esnasında 5 yıl içinde verilen parmak iziniz yok ise biyometri işlemi yapılmaktadır. Bu işlem uzun sürmez ortalama olarak 10 dakika kadar sürmektedir. Öncelikle parmak iziniz alınmaktadır ve son olarak yüz tarama sistemiyle işlemi sonlandırmaktadırlar.
Bu işlem tamamlanırken Schengen ülkelerinin hepsinde geçerli sayılmaktadır biyometri işleminiz 5 yıl boyunca geçerli sayılacaktır. İşlem süreci olarak ortalama 14 gün kadar sürmektedir. Bu işlem konsolosluğun yoğunluğuna ve tatil günlerine göre de değişiklik gösterebilir.
Portekiz vizesinin çıkış süresi, sunulan evrakların tamamlanması, Portekiz Konsolosluklarının yoğun olduğu günlere ve başvurulan vize türüne göre değişiklik göstermektedir. “Portekiz vizesi kaç günde çıkar?” sorusunun cevabını merak eden kişilere, işlemler normal seyrinde ilerlerse 10-15 iş günü içinde sonuçlanacağı söylenebilir. Öngörülen süreye, resmi tatiller, Konsoloslukların yoğun olduğu günler, hafta sonları ve Konsoloslukların ek belge talep ettiği durumlar dâhil değildir. Vize çıkış süresi yalnızca Portekiz Konsolosluklarının inisiyatifindedir ve bu nedenle bazı durumlarda vizenin çıkış süresi uzayıp, kısalabilmektedir. Ayrıntılı inceleme talep edilen durumlarda vizenin çıkış süresi ortalama olarak 30 iş gününe tekâmül etmektedir. Olağanüstü durumlar söz konusu olduğunda ise bu süre 60 güne ulaşmaktadır.
Portekiz Konsoloslukları, gerekli gördüğü durumlarda, seyahat edecek kişilerden ek evrak talep edebilmektedir. Ek evrakların tamamlanması, gönderilmesi ve düzenlenmesi ise ek bir süreye ihtiyaç duyulur. Geçen bu süre, öngörülen vize çıkış süresine dâhil olmayıp, vizenin çıkış süresini uzatabilmektedir. Bu nedenle bu gibi olası durumlar göz önüne alınarak vize başvurularının seyahat tarihinden en fazla 3 ay en az 15 gün öncesinde yapılması gerekmektedir. Vize işlemlerinin uzadığı ve pasaportun başka bir seyahat için gerekli olduğu durumlarda, Konsolosluklara hitaben durumu anlatan bir dilekçe yazılmalıdır.
Portekiz Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Türkiye’den Portekiz’e gidebilmek için öncesinde uygun vizeye ihtiyaç bulunmaktadır. Portekiz vizesi için gerekli evraklar ortak olabildiği gibi ek istenen belgelerde bulunmaktadır. Bu tamamen vize içeriğine göre şekillenmektedir. Portekiz ülkesine vize çıkarabilmeniz adına öncelikle Portekiz vize başvuru formu doldurmanız gerekir. Online olarakta doldurabileceğiniz formun çıktısını gerekli evraklar arasında zorunlu olarak bulundurulması gerekmektedir. Bunun yanı sıra şahsınıza ait pasaport bilgileriniz, ülke giriş çıkışlarınız beyan edilmelidir. Portekiz’e neden gittiğiniz açık bir dille anlatılmalıdır. Bu yüzden Portekiz konsolosluğuna bizzat dilekçe sunulmalıdır. Her resmi evrakta istenen nüfus cüzdanı fotokopisi ve iki adet fotoğraf örneği vize için zorunludur. Fotoğrafların altı ay içerisinde çekilmesi önem taşımaktadır.
Portekiz vizesi için gerekli evraklar arasında vukuatlı aile nüfus kaydı da mutlaka bulundurulmalıdır. Ekonomik durumunuzu beyan eden mali kaynaklar belgelenmeli, seyahat esnasında yapılacak harcamalara dair bilgilere sunulmalıdır. Elbette ki Portekiz vizesi alırken ülke sınırlarında kalacağınız otel, tesis veya ev hakkında genel bilgi verilmelidir. Ülkeye giriş ve çıkış tarihiniz net bir biçimde vize yetkililerine sunulmalıdır. Vize evrakları arasında olmazsa olmaz belgelerden biride Yurtdışı sağlık sigortasıdır. Yabancı ülkede başınıza gelebilecek aksiliklerden korunmak için yapılan sağlık sigortası zorunlu olarak yaptırılacaktır. Kişisel bilgilerinizin yanı sıra mesleki bilgilerde belgelenerek evraklarınızda bulundurması gereken belgelerdendir. Bunun dışında vize türüne göre içerik belgeleri değişmektedir. İstenilen tüm belgeler tamamlanarak yetkili vize görevlisine verilmelidir.