Portekiz Konsolosluk İşlemleri 2022
Portekiz Konsolosluk işlemleri, Portekiz Büyükelçiliği’nin ve konsolosluklarının ‘’konsolosluk bölümü’’ ile yapılmaktadır. Portekiz’in Türkiye’de Portekiz Büyükelçiliği, Portekiz Başkonsolosluğu ve Portekiz Fahri Konsoloslukları bulunmaktadır. Portekiz vatandaşlarına, Portekiz konsolosluk hizmeti ve Portekiz noter hizmeti vermektedir. Ayrıca Büyükelçilik Portekiz vergi yükümlülüğü olan Portekiz vatandaşlarından Portekiz adına vergi toplamaktadır.
Portekiz’e seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları ve Türkiye’de oturum izni olan üçüncü ülke vatandaşlarına da vize hizmeti vermektedir. Portekiz Fahri konsolosluklarına diplomatik yetki verilmemiştir. Portekiz ve Türkiye kanunlarına ve uluslararası hukuka bağlı olarak Portekiz çıkarlarını korumaktadır.
Portekiz Konsolosluk işlemler aşağıda verilmiştir;
- Portekiz vatandaşlarının doğum işlemleri,
- Portekiz vatandaşlarının evlilik işlemleri,
- Portekiz vatandaşlarının pasaport işlemleri,
- Portekiz vatandaşlarının noterlik işlemleri,
- Portekiz vatandaşlarının sağlık işlemleri,
- Portekiz vatandaşlarının ölüm işlemleri,
- Portekiz vatandaşlarının eğitim işlemleri,
- Portekiz vatandaşlarının adli işlemleri,
- Portekiz vatandaşlarının vergi işlemleri,
- Portekiz vatandaşlarının askerlik işlemleri,
- Portekiz vatandaşlarının nüfus işlemleri,
- Portekiz’e seyahat etmek isteyen kişilerin vize,
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Portekiz vatandaşlığına geçiş,
- Türkiye’de bulunan yabancı ülkelerin Portekiz oturum izni ve çalışma izni işlemleri
- Türkiye’de ticaret eden Portekiz vatandaşlarına destek olmaktadır.
Portekiz Konsolosluk Departmanları
Portekiz Konsolosluğu, Portekiz ve Türkiye arasında olan ilişkilerin sağlıklı olarak sürmesinde önemli bir rol oynar. İki ülke arasında olan ticari, kültürel ve siyasal ilişkiler konsoloslukların üzerinden devam etmektedir. Aynı zamanda Türkiye’ de hayatını devam ettiren Portekiz vatandaşları da resmi işlemleri konusunda Portekiz konsolosluğundan destek alabilirler. Konsolosluğun hizmet alanları geniş olduğu için kendi içinde farklı bölümlere ayrılmıştır. Yapılacak olan herhangi bir başvuruda ilgili bölüm ile iletişim kurularak randevu talep edilmelidir.
Portekiz Konsolosluğu çalışmaların aksamadan yürütülebilmesi için aşağıda belirtilen bölümlere ayrılmıştır.
Yönetim Bölümü: Portekiz Konsolosluğu bünyesinde bulunan yönetim birimi konsolosluğun genel ve çalışmaları ile ilgilenmektedir.
Sekreterlik Bölümü: Portekiz Konsolosluğunun resmi yazışmalarının yapıldığı ve takip edildiği bölümdür.
Vize Bölümü: Portekiz Konsolosluğunda Türk vatandaşların ve Türkiye’ de oturum izni olan farklı ülkelerin vatandaşlarına vize başvurularında ve vize işlemleri ile ilgilenir
Konsolosluk İşleri Bölümü: Türkiye’ de bulunan Portekiz vatandaşlarının tüm resmi evrak işleri ile ilgilenmektedir.
Portekiz Konsolosluğunda Hangi İşlemler Yapılır?
Portekiz Konsolosluğu kendi içerisinde farklı bölümlere ayrılmıştır ve her birimin ayrı bir görevi bulunur. Konsolosluğun en yoğun olarak çalışan birimleri vize başvuruları ile ilgilenen vize bölümü ve kendi vatandaşlarına hizmet veren konsolosluk bölümüdür.
Portekiz Konsolosluğu’ nun en önemli birimi olan yönetim bölümünde Türkiye ve Portekiz arasındaki ilişkileri sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için çalışmalar yapılmaktadır. Başkonsolos ülkesini en iyi şekilde temsil etmek için bürokratik görüşmelere katılır. Ülkesi için yeni ticari anlaşmalar yapılmasından önce ön görüşmelerde bulunur ve bunları ülke yetkililerine rapor eder. Vize işleri bölümü isminden de anlaşılacağı gibi vize başvurularını kabul eder, vize başvurularında gerekli incelemeleri yaparak başvuruları sonuçlandırır. Konsolosluk bölümü kendi ülkesinin vatandaşlarına hizmet vermektedir. Türkiye’ de oturum izni olan veya tatile gelen Portekiz vatandaşları pasaport, kimlik belgesi, noter işlemleri, doğum ve ölüm belgeleri, evlilik ve boşanma evrakları, ülkelerine ait vergi ödemeleri gibi resmi evrakların hazırlanması ve takibi işlerini üstlenmişlerdir.
Portekiz Konsolosluğu Vize İşlemleri
Portekiz’ e bir seyahat planlandığında kullanılan pasaport türüne göre vize başvurusunda bulunulması gerekir. Bordo pasaporta sahip tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize başvurusunda bulunma zorunlulukları vardır. Ancak gri, yeşil ve siyah pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 günü aşmayan seyahatler için vize muafiyet haklarını kullanarak vizesiz bir şekilde seyahat edebilirler. Portekiz’ e seyahat etmeden önce vize almaları zorunlu olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’ de ikamet eden üçüncü ülke vatandaşlarının eğer pasaportlarında Shengen ülkelerinden birine ait daha önce alınmış ve halen geçerli olan bir Shengen vizesi yoksa vize başvurusunda bulunmaları gerekir.
Portekiz Konsolosluğu’ na yapılacak vize başvurularında yapılması planlanan seyahatin içeriği belirlenmeli ve seyahat türüne göre bir vize başvurusunda bulunulmalıdır. Konsolosluk yetkilileri başvuruda bulunulan her vize türü için farklı evraklar istemekte olup başvuru dosyası içerisinde yer alan evrakların kontrollerini yaptıktan sonra başvuruları sonuçlandırırlar.